دلیس...

یعنی خوشمزه و لذیذ!

بورک اسفناج
نویسنده : Shab Boo - ساعت ٦:٠٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/۱٠/۱٢
 

دوستانی که با غذاهای ترکی آشنا هستن، می دونن که بورک نوعی پیراشکی سیگارتی شکله که از معروف ترین غذاها یا پیش غذاهای ترکی محسوب میشه. بورک ها انواع مختلفی دارن و معمولا  با خمیر فیلو درست می شن.

چند وقت پیش یکی از دوستای خوبم که به خمیر فیلو دسترسی نداشت طرز تهیه این خمیر رو از من خواسته بود. راستش از اونجاییکه  همیشه از  شکل کارخانه ای اون که بسیار نازکه استفاده کرده بودم بعید می دونستم که تو خونه بتونم خمیر خوبی تهیه کنم چون خمیر های کارخانه ای با دستگاه نازک میشن و این نازکی زیاد باعث تردی و خوشمزه شدن بورک یا هر چیزی میشه که با این خمیر تهیه بشه. ولی بلاخره دلم رو به دریا زدم تا مدل خونگیش رو تست کنم.

از شما چه پنهون خیلی به نتیچه کار امیدوار نبودم ولی نتیجه نسبتا خوبی گرفتم. مسلما خمیر خونگی به نازکی خمیر کارخونه ای نمی شه  و نمی تونه به اون تردی بشه ولی به نظرم مزه اش بهتر  از خمیر های بیرون بود. ضمن این که ظاهر نسبتا خوبی داشت و با توجه به این که توی فر درست شدن و سرخ کردنی در کار نبود، سلامت  هم هست. خب با من همراه باشین تا بگم که چه جوری بورک رو درست کردم.

مواد لازم برای خمیر:

آرد سفید.......................................................۱۰۰ گرم

نمک........................................ نوک قاشق چای خوری

آب.........................................۳ الی ۴ قاشق غذا خوری

روغن زیتون...................................یک قاشق غذا خوری

سرکه (ترجیحا سیب).........یک چهارم قاشق چای خوری

 

مواد لازم برای داخل بورک:

اسفناج پخته................................ حدودا ۵۰۰/۴۰۰ گرم

پیاز................................................................ یک عدد

سیر............................................................. چند حبه

نمک و فلفل و روغن............................... به مقدار لازم

 

پنیر مثل فتا یا ریکوتا............................... به مقدار لازم

طرز تهیه:

آب و روغن و سرکه رو با هم تو یه استکان مخلوط می کنیم. آرد و نمک رو هم داخل یه کاسه بزرگ مخلوط می کنیم ، بعد آروم مایعات را، بهش اضافه می کنیم.

و با سر خمیر ساز هم زن یا مخلوط کن خوب ورزش می دیم.

بعد از چند دقیقه  کمی هم با دست ورزش بدیم و یه چند باری هم  خمیر رو تو دستمون می گیریم و به سمت یه سطح سفت (مثل  ظرف یا میز که از قبل آرد پاشی کردیم )محکم پرتش می کنیم و دوباره با مشت ورزش میدیم. این کار رو چند باری می کنیم تا خمیر یک دست بشه.


بعد از این که خمیر یک دست شد، به شکل یه توپ درش میاریم و دست هامون رو روغنی میکنیم و روی خمیر می کشیم.  روی خمیر  سلفون می کشیم ، اون رو داخل یه کیسه فریزر می ذاریم ، درش رو می بندیم و بعد به یخچال منتقلش می کنیم تا استراحت کنه.


معمولا میگن حدود یکی دوساعت برای استراحت خمیر کافیه ولی من از اونجاییکه فرصت کافی برای ادامه کار نداشتم، تمام شب به خمیر استراحت دادم و فرداش کارم رو ادامه دادم. هیچ مشکلی هم پیش نیومد! خیال تون راحت! فقط مهم اینه که خمیر هوا نخوره و داخل یخچال و توی کیسه خوب پیچیده شده باشه.

تو این فاصله می تونیم مواد داخل بورک رو آماده کنیم. برای این کار از هر مخلوطی که دوست داریم می تونیم استفاده کنیم که من از اسفناج استفاده کردم. یه پیاز رو تفت می دیم و بعد چند حبه ای سیر بهش اضافه می کنیم و کمی هم زردچوبه. حالا اسفناج رو که از قبل پختیم اضافه می کنیم و خوب تفت میدیم تا آبش گرفته شه و کمی هم مزه دار شه. نمک و فلفل می زینم و زیرش رو خاموش می کنیم و کنار میذاریم.


بعد از این که خمیر رو از یخچال در آوردیم برای باز کردنش به یک سطح کار صاف و نسبتا بزرگ مثل میز آشپزخونه احتیاج داریم. برای این کار روی میز یه پارچه پهن می کنیم که کمک می کنه خمیر بهش نچسبه. روی پارچه یا رومیزی پارچه ای هم مقداری آرد می پاچیم. حالا با وردنه شروع به باز کردن خمیر می کنیم. بعد از اتمام کار میشه با برس مخصوص جارو برقی خوب آرد های روی رومیزی رو تمیز کرد و بعد اون رو شست.

گاهی مثل نونواها خمیر تو دستمون می گیریم و با  تکان دست کمی سعی می کنیم بازش کنیم. متاسفانه از این کار نتونستم عکس بگیرم.سعی می کنیم حسابی خمیر رو از همه جهت باز کنیم و تا حد ممکن نازکش کنیم. حتی ممکنه بعضی جاهاش کمی پاره شه !


حالا با چاقو قسمت های اضافی رو می بریم و بر حسب سلیقه خمیر رو می بریم. برای برش باید طول بورک دلخواه مون رو در نظر بگیریم و حدودا دو سانت از هر طرف برای پیچیدنش اضافه کنیم.

حالا آروم از مواد مون با کمی فاصله از لبه خمیر روش می ریزیم، کمی هم روش پنیر می ریزیم. بهتره که زیاد پنیر اضافه نکنیم چون تو فر آب می شه و از داخل بورک ها بیرون می زنه و اونا رو از ریخت می اندازه. حالا  اول  از طرفین لبه خمیر رو روی مواد میاریم و بعد لبه بالایی خمیر رو ، روی مواد تا می کینم. با این روش می شه انواع دلمه برگ و کلم رو هم به شکل سیگارتی پیچید. 

بعد آروم خمیر رو می پیچیم تا این شکلی بشه

حالا دستمون رو کمی خیس می کنیم و به محل اتصال لبه خمیر به بدنه بورک می کشیم و سعی می کنیم خوب با خیس کردنش دو لبه رو بهم بچسبونیم.بعد بورک ها رو داخل سینی فر می چینیم و با قلمو خوب چرب شون می کنیم و طبقه پایین فری که از قبل با حرارت حدودا ۲۰۰ درجه گرم کردیم ، قرارشون میدیم.


بعد از حدودا ۲۵ دقیقه ( البته ممکن بسته به حرارت فرتون کمتر یا بیشتر هم بشه) زیر بورک  ها رو مثل کوکو یا کتلت چک می کینم. در صورتی که طلایی شده بودن، برشون می گردونیم و اجازه میدیم که اون طرفش هم طلایی بشه.

پ. ن: سال نوی میلادی رو به همه دوستان مخصوصا دوستان خارج از کشور صمیمانه تبریک می گم. امیدورارم سال جدید رو به خوبی شروع کرده باشن!

در اولین فرصت به همه دوستان نازنینم سر می زنم و بابت تاخیرم همین جا از همگی پوزش می خوام!

شاد باشین!