دلیس...

یعنی خوشمزه و لذیذ!

نان بریوش (Brioche)
نویسنده : Shab Boo - ساعت ٥:٥۱ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/٧/۳٠
 

همه می دونیم که نان ها و شیرینی های فرانسوی یکی از بهترین و خوشمزه ترین ها در دنیا هستن. یکی از نان های خیلی معروفش هم نان بریوش هست که در واقع یه جور نانه که تخم مرغ و کره  داره و بافت بسیار نرم , پفکی و سبکی داره و معمولا هم دوبار باید استراحت کنه تا خوب خمیرش عمل بیاد.

به دلیل این که کمی هم شیرینه معمولا کنار قهوه و چای صرف میشه و اگه تو ایران نان ( مثلا سنگک یا بربری) و پنیر و چای یه صبحانه کلاسیک باشه, تو فرانسه هم بریوش با قهوه یه صبحانه خیلی متداول محسوب میشه. جالب اینه که تو سوئیس هم این نان بسیار طرف دار داره و معمولا اگه عصر بخواین بخرینش می بینین که دیگه تموم شده.

نان بریوش انواع مختلفی داره و همین طور شکل های مختلف. من چندین نمونه اش رو خوردم ولی یه بار یه مدلش رو توی یه نانوایی گرفتم که تا مدت ها مزه اش زیر زبونم بود ولی متاسفانه چون راهش خیلی دور بود دیگه امکان خرید مجدد برام نبود. این بود که دست به کار شدم و دستورهای مختلف رو تست کردم. تا این که مزه مورد نظرم رو پیدا کردم .روش کارم رو براتون می گم که در واقع شکل ساده شده مدل کلاسیک هست.

مواد لازم:  

آرد.................................................................... 2و یک سوم پیمانه 

خمیر مایه تازه................................................................. 30 گرم

( این نان با خمیر مایه تازه یه چیز دیگه ست  و پیشنهاد منم اینه که با خمیر مایه تازه درستش کنین چون عین نان های بیرون میشه ولی اگه خواستین از خشکش استفاده کنین( active dry yeast)فکر می کنم حدود 3 و یک چهارم قاشق چای خوری کافی باشه)

شکر................................................................... 3 قاشق غذاخوری 

نمک..................................................... یک چهارم قاشق چای خوری

شیر ولرم................................................................. یک سوم پیمانه

کره..................................................................................... 80 گرم

تخم مرغ............................................................................ دو عدد

طرز تهیه:

اول همه مواد خشک شامل آرد, شکر و نمک رو باهم مخلوط می کنیم. و اگر از خمیر مایه خشک استفاده می کنیم اون رو هم با مواد مخلوط می کنیم.

بعد کره رو که به دمای محیط رسیده بهش اضافه می کنیم. کمی مخلوط می کنیم و تخم مرغ ها رو اضافه می کنیم.

حالا نوبت اضافه کردن شیر هست که باید کمی ولرم باشه. اگه از خمیر مایه تازه استفاده می کنیم, اول اون رو آروم تو شیر حل می کنیم و بعد شیر رو به مواد اضافه می کنیم.

حالا خوب خمیر رو ورز میدیم تا مواد خوب با هم مخلوط شن و یه خمیر یک دست داشته باشیم. وقتی که خمیر از کناره های ظرف جدا شد, یعنی به اندازه کافی ورز خورده. حالا باید بزاریم خمیر مون به مدت دو ساعت یا کمی بیشتر  یعنی تا وقتی که حجمش دو برابر شه استراحت کنه. من در این جا یه ظرف دیگه رو کمی آرد پاشی کردم و خمیر رو داخل اون قرار دادم و روش رو کشیدم و یه جای نسبتا گرم گذاشتمش.

بعد از دو ساعت که خمیرمون حسابی حجم دار شد یه سطحی رو کمی آرد پاشی می کنیم و خمیر رو از داخل ظرف در میاریم و اون جا میزاریم و باز کمی ورزش میدیم. جالا ظرفی که می خوایم خمیر رو داخل اون در فر بزاریم رو کاغذ روغنی می اندازیم و کمی چربش می کنیم. بعد خمیر رو به شکل دلخواه در میاریم و داخل ظرف می ذاریم. 

در اینجا میشه خمیر رو به سه قسمت تقسیم کرد و اون رو بافت یا هر فرم دیگه ای که دوست داریم به اون بدیم. من خمیر رو به شش قسمت تقسم کردم و کنار هم تو ظرفم گذاشتم که ظاهرش  شبیه بریوش های شهر نانت میشه.

بعد دوباره روی خمیر رو می پوشونیم و یک ساعت دیگه صبر می کنیم تا دوبار حجمش دوبرابر شه. متاسفانه من در این مرحله یادم رفت از خمیرم عکس بگیرم.

بعد از این که زمان سپری شد و خمیر حجمش دو برابر شد, روی اون رو کمی تخم مرغ می مالیم. و  در صورت تمایل کمی شکر دانه درشت می پاچیم. بعد توی فری که از قبل روی 200 درجه گرم کردیم به مدت 10 دقیقه قرار میدیم. بعد از 10 دقیقه حرارت رو کم می کنیم و اون رو روی 175 درجه قرار می دیم و اجازه میدیم حدودا 25-20 دقیقه  دیگه یا تا زمانی که روی نان طلایی بشه, داخل فر بمونه.

بعد از این که از فر درآوردیم, اجازه میدیم یه چند دقیقه بمونه تا خنک شه. تو این فاصله می تونیم در صورت تمایل یه قاشق عسل رو آب کنیم و با قلمو کمی روی نان بکشیم و کمی شکر دانه درشت برای تزیین بپاچیم!

خیلی نان خوشمزه ایه! کنار چای و قهوه فوق العاده می چسبه!

امیدوارم یه بار امتجانش کنین!