دلیس...

یعنی خوشمزه و لذیذ!

نان خامه ای -Choux à la crème
نویسنده : Shab Boo - ساعت ٢:٢۳ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/۱٢/٢٦
 

       

شب عید که میشه بازار انواع شیرینی مخصوصا شیرینی خشک خیلی داغه! ولی تو بعضی خونه ها مثل خونه ما اصولا عید بدون شیرینی تر عید نمیشه!!! یکی از انواع شیرینی تر که درست کردنش هم برخلاف اونچه که تصور میشه خیلی راحته, شیرینی خامه ایه! جالبه بگم که این شیرینی یه شیرینی فرانسویه که اسم" شو" هم که در ایران در بعضی جا به نام دیگه این شیرینی رایجه بهم دلیله.(ch اول کلمه choux را ش بخونین و   x آخر رو هم نخونین). شو در فرانسه به معنی کلم هست و دلیل نامگذاری این شیرینی هم به این دلیله که خیلی شبیه کلم بروکسل میشه.

دوستان فرانسوی ها اغلب نان خامه ای رو با کرم پاتیسیر پر می کنن و خیلی موقع ها هم اصلا داخلش رو پر نمی کن و روش فقط کمی شکر دانه درشت می پاچن. این جوری نان خامه ای تبدیل به یه شیرینی سبک و کم کالری میشه! در نتیجه میشه این شیرینی رو به صورت های مختلف آماده کرد تا مورد استقبال سلیقه های مختلف باشه! 

مواد لازم برای حدودا 15 عدد:


کره................................................................................50 گرم

آب یا شیر یا مخلوطی از هر دو...............................100 میلی لیتر

نمک..........................................................نوک قاشق چای خوری

آرد....................................................................................65 گرم

شکر.........................................................نصف قاشق چای خوری

تخم مرغ...................دو عدد متوسط(  وزنشون حدود 55 گرم باشه)

 

طرز تهیه:

آب یا مخلوط آب و شیر رو داخل قابلمه ای می ریزیم و کره , نمک  و همین طور شکر داخلش می اندازیم و خوب هم می زنیم.

به محض این که به جوش رسید از روی شعله بر میداریم و خیلی سریع آرد رو داخلش می ریزیم تا خوب مخلوط شن


بعد دوباره قابلمه رو روی گاز میذاریم و روش شعله ملایم همین طور با قاشق چوبی  چند دقیقه ای خیلی خوب و محکم هم می زنیم. تا جایی که مخلوط خودش رو بگیره و از کناره های قابلمه راحت جدا شه. این مرحله خیلی مهمه. اگه ظرف تون استیل باشه به محض این که مخلوط آناده شه, کف ظرف یه لایه سفیدی می بنده.


مخلوط رو از روی شعله بر میداریم و می ذاریم تا کاملا خنک شه.بعد از این که خوب خنک شد شروع می کنیم دونه دونه تخم مرغ ها رو داخلش می زینم و خوب خوب هم می زنیم.

سر انجام باید یک خمیر یک دست داشته باشیم که راحت از قیف رد شه. برای امتحانش می تونیم کمی خمیر رو با قاشق چوبی بر داریم, اگه از سر قاشق ریخت یعنی که خمیر آماده ست.


حالا داخل سینی فر کاغذ می اندازیم و خمیر رو داخل قیف می ریزیم و بهش فرم نان خامه ای رو میدیم. 


 بعد داخل فری که از قبل روی 220 درجه گرم کردیم به مدت 15 دقیقه میذاریم و بعد از 15 دقیقه حرارت رو پایین میاریم و به مدت 10 دقیقه دیگه روی حرارت 190 میذاریم. در تمام این مدت اصلا نباید در فر رو باز کنیم ولی بعد از این مدت  فر رو خاموش می کنیم و کمی لای در فر رو باز می کنیم و اجازه می دیم نان خامه ای ها داخل فر بمونن و همونجا خنک شن.!

بعد از این که خنک شدن, از تهش داخلش خامه می ریزیم یا اگه به صورت ساده دوست داریم کمی پودر قند می پاچیم یا این که کمی عسل می مالیم و شکر دانه درشت روش می ریزیم و بعد هم همون جا یه چندتا تپلش رو نوش جان می کنیم!!!!!

 

 

 

 


 
 
چرا و چگونه وبلاگ نویسی رو آغاز کردم؟
نویسنده : Shab Boo - ساعت ٦:٥٠ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/۱٢/۱٦
 

 

دوستان این پرسش در حقیقت یه بازی وبلاگیه  به نام "چرا و چگونه" که در اون هر کسی بعد از صحبت از این که چگونه وبلاگ نویسی رو شروع کرده از چند نفر از دوستان می خواد که بازی رو ادامه بدن!

من هم این نوشته رو به خاطر دعوت دوست خوبم مهردخت می نویسم.

شاید برای خیلی از دوستان سوال باشه که چرا من  یک وبلاگ آشپزی دارم؟ عرضم به خدمتتون که قضیه از اونجا آغاز شد که من بعد از ازدواج از خانواده دور شدم و این جا بود که با تمام آشپزی هایی که از سن مدرسه در خونه کرده بودم, احساس هنرپیشه ای رو داشتم که بعد از تمرین های زیاد حالا روی صحنه اومده و باید پذیرای مخاطب های مختلف باشه!

این نقطه شروعی بود که به صورت جدی آشپزی کردن رو شروع کنم و متوجه بشم که هنوز خیلی چیزها رو باید بگیرم و  برام انگیزه ای شد که شروع به مطالعه کردن درباره خیلی چیزها بکنم و خیلی نکات رو تدریجا یاد بگیرم. تو این راه با چند تا انجمن آشنا شدم و دوستان خوبی پیدا کردم! دوستانی که بعد از چند سال هنوز کنارم هستن و جز بهترین دوستانم محسوب میشن! همین عزیزان بودن که مشوقم بودن که بالاخره این وبلاگ رو راه بیاندازم.

ولی امروز آشپزی برام بهانه ایه برای داشتن لحظاتی خوش در کنار خانواده و دوستانم! برای پیدا کردن دوستان جدیدتر و ثبت کردن خاطراتی خوش تر! آشپزی امروز برام بهانه ایه که به خودم بگم برای شاد بودن چیز زیادی لازم نیست!  یه غذای ساده ولی صمیمی هم می تونه دل های آدم ها رو بهم پیوند بده و باعث به وجود اومدن شادی بشه!

جا داره در این جا از همه دوستانی که تو این مدت کنارم بودن و صمیمانه بهم لطف داشتن تشکر کنم! یکایک شون برام عزیزن! و همیشه به یاد یکایکشون هستم!

در پایان هم علی رغم این که رسم بازی اینه که از چند نفر از دوستان دعوت بشه تا این بازی ادامه پیدا کنه, ولی من به خاطر این که شب عید هست و همه سرشون شلوغه می خوام سنت شکنی کنم و از هر دوستی که براش امکان داره خواهش کنم به انتخاب خودش این بازی رو ادامه بده!

همین طور میخواستم از خواننده های خاموشی که بهم سر می زن و گاهی من رد پاشون رو می بینم و همین طور بقیه دوستان و عزیزان بخوام که بگن چه جوری با این وبلاگ آشنا شدن؟ حس شون به اینجا چیه؟ همین طور خوشحال میشم اگه نظر خاصی دارین  بهم بگین!

 

از همگی تون خیلی ممنونم!


 
 
نان با آرد گندم سبوس دار
نویسنده : Shab Boo - ساعت ۱٢:٢۸ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/۱٢/۳
 

نمی دونم چقدر اهل خوردن نان های قهوه ای یا نان های سبوس دار هستین! من که خیلی به این جور نان ها علاقه دارم چون فیبر زیادی دارن و همون طور که همه می دونیم مواد غذایی فیبر دار برای سلامتی خیلی مفید هستن. نان های فیبر دار علاوه بر این که مدت زمان بیشتری ما رو سیر نگه می دارن و باعث میشن که کمتر پر خوری کنیم, به سیستم گوارشی مون هم خیلی کمک می کن و هیچ کدوم از مشکلاتی که نان های سفید می تونن ایجاد کنن رو به دنبال ندارن. این دستور , دستوریه که من بار ها و بارها باهاش برای مصرف روزانه خودمون نان درست کردم و خیلی دستور راحت و خوبیه و همیشه ازش راضی بودم. پس با من همراه باشین تا روش ام رو براتون بگم.

مواد لازم:

آرد گندم کامل یا همون سبوس دار...................... نیم کیلو

نمک.....................................................................ده گرم

آب ولرم....................................................300 میلی لیتر

روغن زیتون......................................سه قاشق غذاخوری

خمیر مایه تازه......................................................20 گرم

شکر...............................................یک قاشق چای خوری

روش تهیه:

ابتدا نیمی از آب ولرم رو بهراه شکر به خمیر مایه اضافه می کنیم و  خوب با هم مخلوطشون می کنیم.

 حالا به مابقی آب روغن و نمک رو اضافه می کنیم.

 

بعد داخل یه کاسه آرد رو می ریزیم و اول مخلوط خمیر مایه و بعد هم مخلوط آب و روغن رو بهش اضافه می کنیم و شروع به ورز دادن می کنیم.

بعد از 10-15 دقیقه ورز دادن نان کم کم خمیر یکدست می شه و دیگه به دست نمی چسبه. ولی اگه احیانا هنوز چسبناک بود یکی دو قاشق آرد بهش اضافه می کنیم و باز ورز میدیم تا یکدست بشه.

حالا یه کاسه مناسب بر میداریم و با قلمو کمی داخلش رو چرب می کنیم و خمیر رو داخل اون قرار میدیم و روش سلفون میکشیم که همه روش بسته باشه و هم از نور ردشه و بعد یک جای روشن و نسبتا ولرم قرارش میدیم تا حدودا یک ساعت و نیم دوساعنی بمونه و استراحت کنه تا حجمش دو برابر شه. من همیشه این خمیر رو داخل فر خاموش می ذارم و چراغ فر رو روشن می کنم.

بعد از این که حجم خمیر دو برابر شد, داخل سینی فر کاغذ می اندازیم و به خمیر شکل میدیم و داخل سینی قرارش میدیم. روش رو می پوشونیم و اجازه میدیم تا استراحت کنه و حجمش دو برابر شه.

بعد از این که حجمش دو برابر شد, به مدت 45 الی 50 دقیقه داخل فری که از قبل روی 180 درجه گرم کردیم قرارش میدیم تا روش طلایی شه.

بعد از خارج کردن از فر در صورت نمایل می تونیم کمی آرد سفید روی نان مون بپاچیم و با هرچی که دوست داشتیم نوش جان کنیم!